Pep haven op med organiske former

0

Foråret står for døren, og det samme gør projekter i haven. Mange danskere sætter en stor ære i at have et pletfrit, velindrettet hjem, men mange glemmer, at haven også er en del af hjemmet. Haven er ofte det ”rum”, gæster ser som det allerførste, når de kommer på besøg. Hvis haven er et stort rod af ukrudt, græs, der er vokset op til ankelhøjde og bede, der er ude af kontrol, så vil det sætte et dårligt førstehåndsindtryk for resten af hjemmet. Ligeledes kan en velfriseret, men kedelig og steril have virke utiltalende. Hvis man gerne vil udnytte sin have til dens fulde potentiale, kan man overveje at springe med på én af tidens havetrends: Organiske former. Stilen tillader, at man har en mindre stramt beskåret havestil, og derfor skal gøre mindre for at vedligeholde haven. Dog holder man stadig fast i et ”friseret” look, der ikke ser forsømt ud.

Former, farver og flader skaber et harmonisk helhedsindtryk

Det er vigtig at holde helheden for øje, når man indretter med organiske former. De tre F’er er gode retningslinjer er forholde sig til: Former, farver og flader. Er alle F’er tænkt ind i havedesignet? Selvom alle tre dimensioner altid vil indgå, skinner det tydeligt i gennem, om man har overvejet dem eller ej. Det første F, former, er ret ligetil. Sørg for at tænke en række forskellige organiske former ind i haven. Det kan for eksempel være formen på hækken, bede eller gangstier. For at opnå et organisk, harmonisk udtryk, skal man sørge for, at alle vinkler er bløde, åbne og organiske. Er man i tvivl, kan man følge den simple tommelfingerregel: Hold dig fra skarpe vinkler! Det andet F, farver, er også lige ud ad landevejen. Sørg for at vælge en farvepalet, der passer til huset og din personlige smag. Her er en god tommelfingerregel, at holde sig til et sted mellem tre og fem farver. Farverne kan gå igen i blomster, bede, havemøbler, osv. Det sidste F, flader, er en smule mere kompliceret. Det sidste F dækker over, at man også skal huske at overveje, hvordan forskellige materiale spiller ind i haveindretningen. Materialerne brugt i espalierer, gangstier, terrasser, højbede og som bunddække i bede er ikke ligegyldige. Her er der en god idé at holde sig til naturlige elementer som træ, sten, flis osv.

Lav ”øer” i haven

For at skabe dynamik og binde de tre F’er sammen, kan man dele haven op i ”øer” opdelt af hække. Dette skaber hyggekroge, man kan forbinde ved hjælp af gangstier, og derved skabe en naturlig bevægelse i gennem haven. Til at forme hækkene i de rigtige, bløde former er det en stor hjælp at anskaffe sig en hækkeklipper. For at lære mere om de forskellige hækkeklippere, så klik her og læs mere. Har man ikke allerede nogle hække, der kan formes, men ønsker den samme effekt nu og her, kan man i stedet investere i en række højbede. De skaber den samme højde og kan placeres præcist, som man ønsker det. De er desuden også mere fleksible og kan flyttes, hvis man får lyst til at omforme haven.

You might also like

Leave A Reply

Your email address will not be published.